New Ribbon
Nyelvek
         
 
 
Megjelenítő
PC monitor, notebook   tablet   mobil, smartphone
 
Kapcsolat

Tel: +36 30 370 9476

E-mail:
nagyvad.hunting@gmail.com

Cím:
2694 Magyarnándor,
Kossuth út 6/A

Regisztrációs szám:
U - 000 374

Adószám: 11210904-2-12

Bankszámlaszám:
IBAN: HU37 -
10103719 - 49638000 - 01000300

BIC (SWIFT) Code:
BUDAHUHB

Bank neve: MKB Bank, Balassagyarmat

 
Facebook
 
Letöltések
 

Vadászterületeink

Vadászterületünk  
Név TÓKERTI Vadász és Természetvédő Egyesület
Székhely H-2694 Magyarnándor, Kossuth út 6 / A
Telefon 30/ 370-9476
Fax 35/ 300-052
E-mail nagyvad@t-email.hu
Kódszám 12 - 552620 - 1 - 4 - 1
Adószám 18642830 - 1 - 12
   
Vezetőség  
Elnök Nagy Zoltán
Földtulajdonosi képviselő Nagy János
Titkár Sándor István
Gazdasági felelős Klein Miklós
Vadászmester Majoros Zsolt
Természetvédelmi felelős Raksányi Vilmos
Hivatásos vadászok Istvanovszki Gábor
  Koplányi József
   
Vadászterület nagysága 3.666 Ha
Az erdő, és a mezőgazdasági területek aránya 30 : 70 %.
Vadföldek  
2009-ben 70 Ha
Nagyvadetetők 3 db (a téli időszakban a szórók melletti bokrokra helyezzük ki a jó minőségű lucernaszénát, a vad csak innen hajlandó azt felvenni.)
Vaddisznó szórók 22 db
Ebből automata etető 7 db
Sózók 35 db
Apróvadetető 15 db
Magasles 74 db
Vadászház 1 db + 1 db fűthető lesház
Éves vadkár mértéke 10 – 18.000 Euró (kb. 2,5 – 4,5 M Ft)
   

Hivatásos vadászok

A vadászterületen két hivatásos vadászt foglalkoztatunk, Istvanovszki Gábort, és Koplányi Józsefet. Az elmúlt években mindkét kollégánkat a Hubertusz kereszt ezüst fokozatával tüntettük ki, ezáltal kifejezve a kollégák erkölcsi megbecsülését.

A 2007. március 1-étől vadászatra jogosultként gazdálkodó Tókerti Vadásztársaság közel 4.000 Ha-os vadászterületének vadgazdálkodási munkáit, és a vadásztatást a Nagyvad Hunting Kft. végzi, szerződéses formában.

Nagyvadaink

Gímszarvas

Megyei viszonylatban kiváló szarvasállománnyal rendelkezünk.

Lelövési terv 2008/2009-ben:       Bika             -           13 db
                                                Tarvad          -           30 db

A 2007-es szarvasbőgésben mind a 6 eladott bikánk érmet kapott.
1 arany – 218,08 IP, 11,03 Kg, 2007. év rekordsúlyú, és pontszámú bikája Nógrád megyéből.
2 bronzérmes
3 ezüst érmes – ebből két bika volt 1 – 2,5 ponttal lemaradva az arany éremtől.

A 6 bikából egy bikát sajnos idő előtt, középkorban hoztunk terítékre, jó lett volna őt még pár évig az állományban hagyni. Sajnos ilyen hibák a legjobb szándék mellett is előfordulnak. Ma már nem működik a mínusz pontos rendszer/szankció Magyarországon, de az igazán lelkiismeretes vadgazda mégis elnyeri a büntetését: a lelkiismeret-furdalás nem múlik egykönnyen, és jobban fáj, mint a pénzbírság.

Az aranyérmes, 11 Kg-os nagy bikánkat viszont 4 éve ismertük, kora 12-13 év, a bika a tavalyi évhez képest már megkezdte az agancs visszarakását. A kapitális vad érdekessége volt, hogy 4 éve ugyanott, a Bikamáj sűrű aljnövényzetes szálerdejében lakott, és idén egy siheder bika hangján bőgött 20 tehene mellett, az egész bőgési szezonban sikeresen félrevezetve minket, mígnem az utolsó cserkelésen elhagyta őt a híres szerencséje. Elejtője régi kedves vadászbarátunk, Dr. Günter Littomisky Németországból. A szerencsés vadász kísérője én voltam.

Vaddisznó

Lelövési terv:            100 – 130 db

Ez az a vadfaj, mely a rá való vadászatával egész évben elkényezteti a tagságot, és a vendégeinket egyaránt. Február 1- május 1-ig kíméleti időt biztosítunk a részére, kivéve, ha a tavaszi időszak alatt keletkező vadkár miatt egyes körzetekben tovább vadászunk rá.
Kemény, havas teleken, különösen ha a disznós sűrűk közelében lábon hagyott mezőgazdasági termények találhatók, disznóhajtásainkon nem ritkák a 20 db-os, vagy nagyobb napi terítékek. Ilyenkor, valamint a nyári vadkárelhárító vadászatokon esnek a legjobb, nagy agyarú kanok. A 20 cm-en felüli vadkanagyar nem számít ritkaságnak.

A jó disznóállomány nem a véletlen eredménye, társaságunk egész évben 20 szórón folyamatosan eteti a vadat. Az etetés 2 naponta történik, de ahol automata szórók vannak felállítva (7 db), ott naponta talál eleséget a szóróra szokott vad. Több szóró mellé rácsos malacetetőt építettünk, ahol lehetőség van a legfiatalabb (malac) korosztály takarmánnyal való ellátására. Ezeken a szórókon nem fordulhat elő, hogy a nagyobb kocák, süldők elverik a kisebb malacokat az eleségtől, hiszen a rácsos etetőben a malacok biztonsággal táplálkozhatnak. Az egyéb vadfajok mellett fontos szerepet játszik a vaddisznó állomány kezelésénél a jelentős mennyiségű vadföld rendszer is (idén 71 Ha).

Jellemző példa a szarvas, és a vaddisznó állományunk nagyságára, ha megemlítem a 2007-es évben a Jankó-völgy körzetben létesített 17 Ha kukorica vadföldet. A kiválóan sikerült vadföldről november végén már nem tudtunk egy darab kukorica csövet sem letörni, a vad már korábban elvégezte az aratást előlünk. 

Őz

Lelövési terv:       Bak                 17 db
                          Tarvad             40 db

Az őzállomány a terület vadeltartó képessége, a jelentős szarvas, és vaddisznó állomány nagysága miatt megyei szinten közepesnek mondható. Minden évben észlelünk kapitális példányokat – 400-500 g agancssúllyal – de ezek csak ritkán kerülnek puskavégre. Üzekedéskor viszont előkerülnek az egész évben rejtőzködő, vastag rózsájú és szárú, erősen gyöngyözött, hosszú ágú erdei bakjaink. Esett már olyan bak is, melyet korábban még nem láttunk, aztán az egyik hajnalon terítékre került, súlya 545 gramm, kora 7-8 év volt.

Az idei szezontól a jobb őzes körzeteinkben 7-8 olyan speciális őzetetőt fogunk felállítani, melyből csak az őz tudja felvenni a neki szánt takarmányt.

Apróvad

Fácán, nyúl, vadréce, erdei szalonka

2007-ben a Nagyvad Hunting több ezer db fácánt nevelt, és bocsátott ki a területen. Idén egy partner céggel ismét belevágtunk a fácán tenyésztésébe. A voliereket, a vadföldeket, és egyes sűrűket is a fácán területen való megtartására, és a vadászatok eredményes lebonyolításához terveztük. Vadászatainkon a hajtásokat úgy szerveztük meg, hogy a fácán egyik dombtetőről a másik dombra repüljön, magasan a völgyben álló puskás sor felett. Tavaly ez annyira jól sikerült, hogy olyan magas, sportos, jól repülő madarat sikerült produkálnunk, hogy sok fácán elérhetetlen magasságban repült.

Kapcsolatban állunk dán, ír, és angol fácános szakemberekkel, akik folyamatos szaktanáccsal látnak el minket, és akik lehetővé teszik a saját vadászterületük, valamint a fácánnal való gazdálkodás, és a vadászat apró kis titkainak bemutatását, megismerését.

Legtöbb problémánk a fácán megtartásánál, és a ragadozók létszámának visszaszorításánál adódik.

Ragadozók

A 2007-es évtől aranysakál jelenlétét tapasztaljuk a területen. Az apróvadra nézve sajnos a róka, a vadmacska, a héja, és a borz állománya is jelentős.

Társasági élet

Immár hagyománnyá vált a tavaszi vadászvacsora és vadászbál, amikor is kisorsoljuk azon szerencsés társainkat, akik az adott évben szarvasbikát, és őzbakot ejthetnek el. Minden tagunk 4 évente lőhet egy bikát, és egy bakot, viszont egész évben korlátlanul vadászhat vaddisznóra és tarvadra. A tagság részére egy nap disznóhajtást tartunk egy évben és két hetente rendezünk apróvad vadászatokat is. A tavalyi évhez képest a tagdíjat 120.000 Ft-ról 80.000 Ft-ra csökkentettük. Minden tag évente 10 alkalommal hívhat vendéget.

A tagok egymáshoz való viszonya jó, intrikáktól, villongásoktól, vadászirigységtől mentes.
A földtulajdonosokkal, helyi szervezetekkel igyekszünk jó kapcsolatot ápolni.
Évente – március-április hónapban – környezettisztító akciót szervezünk a helyi szervezetekkel – polgárőrség, általános iskola, horgászegyesület, stb… - hiszen vadásztársaságunk egyik vállalása az aktív természetvédelem is.

Vadásztatás

A vadászatok megszervezését, előkészítését, lebonyolítását a Nagyvad Hunting Kft. végzi.
Évente értékesítjük a trófeás vad 80 %-át, 4 nap disznóhajtást, és az év közbeni egyéni nagyvad vadászatokat. Bővebb információk a honlap Vadászati ajánlatok pontja alatt találhatók. A vendég igényeinek megfelelő ajánlattal állunk minden kedves érdeklődő rendelkezésére.